2022-11-11

MFL Legendos-3: Ernestas Česonis

Pasibaigė jubiliejinis – 10-asis Mini futbolo lygos sezonas, tad kviečiame susipažinti su ryškiausiomis MFL legendomis. Trečioje Legendų rubrikos dalyje pakalbinome rezultatyviausią pirmojo MFL čempionato žaidėją - Ernestą Česonį.

2013 metais FC IndEx aprangą vilkėjęs Ernestas MFL čempionate per 22 rungtynes pelnė 51 įvartį. Iki šiol tai yra absoliučiai geriausias individualus pasirodymas visuose MFL divizionuose. 

Iš viso 2013-2020 m. MFL čempionate E. Česonis sužaidė 58 rungtynes ir pelnė 103 įvarčius. Tiesa, reikia pastebėti, kad nuo 2017 m. FC IndEx gretose Ernestas pasirodydavo tik epizodiškai, nes įgimtą negalią turintis vyras prieš penkerius metus visa galva pasinėrė į paratriatloną ir atsidėjo kelialapio į Tokijo paralimpines žaidynes medžioklei.

Nors pirmu mėginimu pasiekti tikslo nepavyko, bet dabar sportininko taikiklyje – 2024-ųjų Paryžiaus žaidynės. O po jų, anot Ernesto, galima bus pagalvoti ir apie sugrįžimą į futbolą. Gal net ir į MFL, gal net su ta pačia FC IndEx komanda.

- Ernestai, ne paslaptis, kad nuo mažų dienų lankėte futbolo treniruotes tuometinėje Vilniaus futbolo mokykloje, toje 1983 m. gimimo komandoje subrendo tokie futbolininkai kaip Darius Miceika, Valerijus Mižigurskis, Mindaugas Malinauskas. Tačiau nėra aišku, kokie vėjai 2013 metais patį atpūtė į FC IndEx ekipą ir MFL čempionatą?

- Geras klausimas. Mano pažintis su IndEx nutiko dar tada, kai jie nebuvo IndEx, o tiesiog grupė žmonių, žaidžiančių laisvalaikiu futbolą. Dabar nepasakysiu kieno dėka, bet prisijungiau prie komandos kai ji dar gainiojo kamuolį Žvėryne. Paskui pradėjome dalyvauti turnyruose, o 2013-ais nusprendėme išmėginti jėgas naujoje MFL lygoje. Jokiuose kitokiuose klubuose nežaidžiau, tad IndEx man buvo ir pirma, ir vienintelė komanda.

- Pirmas sezonas MFL čempionate buvo sėkmingas ir komandai, ir pačiam asmeniškai. Kas lėmė tokį fantastinį rezultatyvumą? Visgi 51 įvartis - iki šiol nepagerintas rekordas.

- Atsakymas bus papratas - visada pasižymėjau geru, stipriu smūgiu iš kairės. Man nebuvo jokių problemų smūgiuoti iš 20-ies ar daugiau metrų atstumo. Kartais būdavo tokių momentų, kad net aš pats stebėdavausi savimi, kai pavykdavo koks nors tolimas smūgis, kai kamuolys iš tolimos distancijos skriedavo tiksliai į vartų kampą.

Be abejo, be komandos draugų tiek įvarčių nebūčiau prišaudęs. Bene daugiausiai įvarčių primušiau po Eduardo Grudinskio perdavimų, su juo aikštėje nuo pirmų dienų užsimezgė kažkoks išskirtinis ryšys, tobulas savitarpio supratimas. Nereikėjo nieko sakyti, rodyti, tarsi savaime buvo aišku, kur turi būti atliktas perdavimas, kokiu stiprumu, kaip ir pan. Galima sakyti, kad mes aikštėje žaisdavome kaip broliai dvyniai.

Kitas dalykas - buvo maksimalus užsivedimas, noras tapti rezultatyviausiu. Juo labiau, kad tais metais turėjau labai stiprų konkurentą - Martyną Rašinską. Nors aš ir įmušiaus keliais įvarčiais daugiau, bet jis visą sezoną mynė man ant kulnų, neleido atsipalaiduoti ir, galima sakyti, vertė kiekvienose rungtynėse žaisti iš visų jėgų. 

Ir apskritai, kadangi tai buvo pirmas sezonas, niekas nieko nežinojo apie varžovus, neturėjo informacijos kaip kas žaidžia, ką mėgsta daryti aikštėje, kokiais įgūdžiasi pasižymi. Tarkim, varžovai iš pradžių nežinojo, kad aš mėgstu smūgiuoti iš toli, tad pirmame sezone bent kelias dešimtis įvarčių ir pelniau tolimais smūgiais. Tikrai būdavo atvejų, kai niekieno netrukdomas šaudavau iš aikštelės vidurio, nes niekas nesitikėdavo, jog galiu įmušti. Vėliau, jau pažaidus metus-kitus, priešininkai jau rimčiau vertino mano sugebėjimus, stengdavosi neleisti laisvai žaisti su kamuoliu, vieni kitiems sakydavo, kad reikia dengti iš kairės pusės, neleisti smūgiuoti ir pan.

- Ar yra koks nors ryškiausias, įsimintiniausias įvartis iš to 51?

- Iš tiesų, tų įvarčių buvo daug ir įvairių, bet į atmintį įsirėžė patys svarbiausi. 2013 m. MFL čempionų titulą užsitikrinome paskutinėse sezono rungtynėse su FK Viršuliškės komanda, o aš jose pelniau tris įvarčius. Vienas iš jų buvo po baudos smūgio, man jis labiausiai ir įsiminė. Pamenu, kad kažkur dar buvo nuotrauka su po to įvarčio užfiksuotomis emocijomis. 

- Kuo tas baudos smūgis buvo ypatingas?

- Visų pirma, atstumas iki vartų buvo gan nedidelis, tad varžovai savo sienelę sustatė taip, kad atrodė, jog nėra jokių šansų kamuoliui patekti į vartus. Bet mums pavyko juos suklaidinti, taikiau į patį vartų kamputį - ir pataikiau. Tuo metu dar nebuvau tikras, ar tapsiu rezultatyviausiu čempionato žaidėju, nes M. Rašinską lenkiau vos keliais įvarčiais, tad emocijos po įvarčio buvo labai stiprios, o ir pats įvartis buvo labai svarbus, reikalingas ne tik man, bet ir visai komandai.

- Tą sezoną FC IndEx čempionate iš viso pelnė 145 įvarčius, tai irgi visų laikų MFL rezultatyvumo rekordas, tiesa juo dalinatės su tiek pat įvarčių tais pačiais metais įmušusia MSC komanda. Akivaizdu, kad čia ne tik paties, bet ir kitų komandos narių nuopelnas?

- Taip, kiek pamenu, mūsų komanda visada buvo atakuojančio pobūdžio. Prieš rungtynes net kalbos nebūdavo, kad gal neskubam, pasižiūrim ką gali varžovai, žaidžiam nuo gynybos, atsargiau. Ne, mes visi norėjome žaisti atakuojantį futbolą ir, bent jau pirmame sezone, tai buvo mūsų stiprybė ir privalumas. 

Vėliau, kai pasikeitė dalis žaidėjų, atėjo nauji žmonės, mūsų žaidimo stilius irgi keitėsi, pradėjome žaisti kombinacinį futbolą, su didesniu perdavimų skaičiumi, o man tai nebuvo įprasta. Man didžiausias malonumas buvo atakuoti, nuo pirmų minučių spausti varžovus, mušti įvarčius, siausti aikštėje.

- Po pirmojo, 51 įvarčiu paženklinto sezono buvo dar 21 ir 31 įvarčių sezonai. O 2016-ais užderėjo ir 100-asis įvartis MFL čempionatuose. Gal pamenate koks, kur ir kaip?

- Iš tikrųjų - nepamenu kuris įvartis buvo 100-asis. Bet galiu pasakyti, kad man toks įvertinimas tada buvo didžiulė staigmena. Nieko panašaus kitose lygose nebuvo, tad MFL sprendimas įamžinti ir pagerbti futbolininkus bei komandas už tam tikrus simbolinius pasiekimus buvo labai netikėtas. Bet tuo pačiu - ir labai malonus. Manau, kad ne tik man, bet ir kitiems tai tapo skiriamuoju MFL bruožu. Visur kitur būdavo tradicinis formatas - taurės, medaliai, rezultatyviausi ir geriausi sezono žaidėjai, bet MFL rinko ir simbolines čempionato rinktines, o taip pat - atsakingai kaupė statistiką ir formavo tradiciją pagerbti nusipelniusius lygos žaidėjus bei komandas.

- Kas nutiko po 2016 m. sezono? Kodėl nuo 2017 iki 2020-ų E. Česonis MFL čempionatuose sužaidė vos 3 rungtynes? Išseko entuziazmas, traumos ar kiti dalykai?

-  Entuziazmas neišseko, tiesiog 2017 metais pradėjau profesionaliai sportuoti triatlono rungtyje, perėjau į kitą sporto šaką, o futbolas su ja nelabai derėjo. Tiesa, vienu metu aš gan naiviai tikėjau, kad esu labai kietas ir galiu viską suderinti - ir darbą, ir futbolą, ir triatloną. Būdavo, kad į futbolo rungtynes atvažiuodavau su dviračiu, po triatlono treniruotės, bet netrukus supratau, kad iš to nieko gero nebus. 

Buvo labai sunku atsisakyti futbolo, nes man jis visą gyvenimą buvo labai svarbus, gal net svarbiausias. Kurį laiką dar pažaisdavau sekmadieniais, su draugais, bet vieną kartą stipriai susimušiau klubą ir po to supratau, kad net ir draugiški pasižaidimai man gali sujaukti visus profesionalaus parasporto planus. Reikėjo priimti sunkų sprendimą - ir aš pasirinkau profesionalų triatloną.

- Tad su futbolo kamuoliu dabar visiškai nedraugaujate?

- Deja, ne. Tiesa, būna, kad tiesiog namuose pažongliruoju su kamuoliu, o kelis kartus, jau pasibaigus triatlono varžybų sezonui, kai turėdavau šiek tiek daugiau poilsio, buvau nuėjęs su draugais pažaisti Antakalnyje. Aišku, iš pradžių tie pasižaidimai nebuvo labai kokybiški, kamuolio nejaučiau, taiklumo nėra, akyse raibuliuoja, kas yra visiškai normalu, sugrįžus į futbolo aikštelę po kelių metų pertraukos. 

Vis dėlto, pamenu, kad po kelių tokių pasižaidimų futbolininko įgūdžiai paėmė viršų ir vėl pajutau, kad galiu žaisti futbolą. Ką, beje, ateityje ir planuoju daryti.

- Kitaip sakant, su futbolu dar neatsisveikinate?

- Tikrai ne. Manau, kad pažaidęs kelis mėnesius intensyvesniu ritmu galėčiau grįžti ir į oficialias varžybas. 

- Ar yra tikimybė išvysti jus MFL čempionate, kad ir su IndEx komanda?

- Žinau, kad IndEx paskutinį sezoną praleido, bet Eduard Grudinskij man ne kartą sakė, kad esu laukiamas komandoje. Be abejo, dabar mano pagrindinis tikslas - 2024 m. Paryžiaus paralimpinės žaidynės, bet po jų galima bus pagalvoti ir apie sugrįžimą į futbolą. Nežinau kur, kokioje komandoje, bet futbolą tikrai dar žaisiu. 

Rezultatyviausi MFL sezono žaidėjai

Ernestas Česonis 51 (2013 metai A divizionas)

Martynas Rašinskas 47 (2013 A)

Valdemar Šaveiko 47 (2016 B)

Dariuš Jankovskij 43 (2022 A)

Gediminas Skrockas 39 (2017 B)

Donatas Dromantas 38 (2014 B)

Simas Sakaitis 37 (2014 B)

Artūras Žarnovskis 37 (2017 B)

Valdemar Šaveiko 36 (2017 A)

Paulius Sakalis 36 (2018 B)

Žydrūnas Germanas 36 (2021 B)

Matas Gudaitis 36 (2022 B)

Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1El Dorado21200113627+10960
2FK Eagle Team - Setaltas21141611668+4843
3FK Dinamika21130811893+2539
4FK Fortitudo2192106165-429
5FK Alytis2183106585-2027
6FK Rytas2170146898-3021
7SFK Novovileisk21511564131-6716
8Prima Line21411651112-6113

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 21

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Dariuš Jankovskij Komanda:FK Dinamika
54 Varžybų:20
Martynas Rašinskas Komanda:El Dorado
33 Varžybų:20
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
26 Varžybų:16
Artur Juchno Komanda:El Dorado
23 Varžybų:18
Arnoldas Čepkauskas Komanda:SFK Novovileisk
18 Varžybų:19
Povilas Malinauskas Komanda:FK Dinamika
18 Varžybų:14
Arnas Levonauskas Komanda:FK Fortitudo
16 Varžybų:13
Ignas Griškonis Komanda:FK Rytas
15 Varžybų:17
Arminas Lapinskas Komanda:FK Rytas
15 Varžybų:20
Lukas Vaičiūnas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
14 Varžybų:19

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Eduardas Tučinskis Komanda:FK Rytas
2 1
Meirūnas Olišauskas Komanda:FK Alytis
1 2
Edvinas Mučinis Komanda:El Dorado
1 2
Mantas Miklaševičius Komanda:SFK Novovileisk
0 3
Dominik Bogdanovič Komanda:FK Rytas
1 1
Eimantas Skendelis Komanda:FK Rytas
0 2
Deividas Radžiūnas Komanda:Prima Line
0 2
Andrius Viktoravičius Komanda:FK Fortitudo
0 2
Artur Ostrouch Komanda:SFK Novovileisk
0 2
Deividas Reimaris Komanda:El Dorado
0 2
Kovas   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mūsų partneriai: