2022-11-25

MFL Legendos-4: Eagle Team

Pasibaigė jubiliejinis – 10-asis Mini futbolo lygos sezonas, tad ta proga kviečiame susipažinti su ryškiausiomis MFL dešimtmečio legendomis.

Ketvirtoji MFL Legendų rubrikos dalyvė – Eagle Team. 2013 metais jėgas MFL atidarymo ir uždarymo turnyruose pasitikrinę Ereliai čempionato duris pravėrė 2014-ais. Ir iš karto įsitaisė pačioje MFL lygos viršūnėje. 

Per aštuonerius savo sezonus (2014 ir 2016-2022 m.) Eagle Team iškovojo 3 MFL čempionų titulus (2014, 2017 ir 2021) ir 5 kartus (2016, 2018, 2019, 2020 ir 2022) finišavo antroje pozicijoje. 



2016 metais Eagle Team tapo pirmojo MFL Taurės turnyro nugalėtojais, o 2017 metais iškovojo pirmąją MFL Supertaurę. Iš viso MFL Taurę Ereliai laimėjo 3 kartus (2016, 2020 ir 2022), taip pat 3 kartus kėlė į viršų ir MFL Supertaurę (2017, 2018 ir 2021).



Iš viso per savo istoriją Eagle Team iškovojo svarbiausius MFL trofėjus iškovojo 9 kartus – ir nusipelnė tituluočiausios MFL 10-mečio komandos vardo. „Nežinau, ar tikrai esame tituluočiausia MFL komanda, tačiau galiu garantuoti, kad esame vieninteliai sudalyvavę visuose MFL sezono uždarymuose“, – santūriai konstatavo visus 8 sezonus su Eagle Team komanda praleidęs Aleksandras Dergačiovas.



Galime užtikrinti Aleksandrą, kad pagal iškovotus MFL trofėjus ir pelnytus medalius Eagle Team neturi lygių. O juk viskas prasidėjo taip nekaltai – nuo kelių Vilniaus futbolo mokyklos auklėtinių pomėgio laisvalaikiu pasižaisti pokerį.



„Mūsų susikūrimo istorija susijusi su futbolu – ir pokeriu. Kai 1987 m. gimimo komanda baigė VFM, kažkas pažaidė „Vėtroje“, kažkas – „Vilniuje“, o paskui susibūrėme „Mažosios statybos“ komandoje ir žaidėme Sekmadienio futbolo lygoje. Regis 2010 metais SFL pradėjo rengti ir pokerio turnyrus kazino. Vienam turnyrui subūrėme savo komandėlę iš VFM 1984-1987 metų gimimo chebros, o kai reikėjo išrinkti pavadinimą, kažkas šovė, kad galėtume pasivadinti „Orliata“. Tada pasijuokėm, bet galiausiai nusprendėme, kad Ereliukais nebūsime, bet Eagle Team pasivadinti tikrai galime. 

O po to pokerio turnyro, kurį, jei neklystu, mes laimėjome, sekė netrumpas pasisėdėjimas, kurio metu sutarėme, kad būtų gerai drauge pajudėti ne tik prie pokerio stalo, bet ir futbolo aikštelėje. Taip ir pradėjome. Iš pradžių žaidėme tarpusavyje arba dalyvaudavome įvairiuose vienadieniuose turnyruose, o kai atsirado MFL – pabandėme jėgas ir jų turnyruose, bet irgi tik tuose, kurie trukdavo vieną dieną. Patį pirmą MFL čempionatą praleidome, nes turėjome abejonių dėl jo lygio. Bet 2014 metais pagaliau pribrendome ir čempionatui“, – teigė A. Dergačiovas.



Kokie prisiminimai liko iš pirmo sezono? Ar daug ryškių įspūdžių pažėrė čempionų titulas?

Turiu prisipažinti, kad kažkokių labai jau ryškių prisiminimų neturiu. Pamenu, kad didelės konkurencijos nebuvo, be mūsų stipriai išsiskyrė tik El Dorado, prie pajėgesnių galima dar buvo priskirti Viršuliškes ir IndEx. Pagrindinė kova vyko su El Dorado, pamenu, kad pasidalinome po pergalę, bet El Dorado daugiau taškų prarado su kitomis komandomis. O kadangi po pirmo rato mes turėjome prieš juos 5 taškų persvarą, tai net ir pralaimėję tarpusavio rungtynes gan ramiai baigėme sezoną ir paskutinėse rungtynėse nugalėję IndEx pirmą kartą tapome MFL čempionais.

Beje, dabar jau galiu pasigirti, kad tik dvi komandos sugebėjo tapti čempionais debiutuodamos MFL pirmenybėse. Viena iš jų – 2013-ais pirmuoju bandymu auksą laimėjusi IndEx, kita – Eagle Team.

O šiaip, bendras įspūdis iš to čempionato liko labai malonus. Žaidė sena chebra, lazdyniečiai, bet jau ne tarpusavyje ir ne vienos dienos turnyre, o tikrame čempionate, trunkančiame kelis mėnesius. Ir žaidė labai netgi neblogai, primušėme daug įvarčių (111), iškovojome daug pergalių ir tapome čempionais. Ko daugiau norėti? Buvo žiauriai smagu, kad mes iš kieme žaidžiančios draugų kompanijos tapome tikra komanda. Kita vertus, jei pirmame savo čempionate būtume užėmę paskutinę vietą, vargu ar dabar dar tebežaistume MFL'e.

Bet tada komandoje tikrai buvo geri žaidėjai, aš ir pats dar buvau jaunas, ne taip seniai baigęs savo karjerą didžiąjame futbole. Tad tikrai buvo labai smagu. Aišku, komandų pajėgumai A divizione stipriai skyrėsi, daug kas priklausė nuo susirinkimo į konkrečias rungtynes, tad ir įvarčių buvo daug, ir įspūdingų pergalių netrūko. Vėliau čempionato lygis ženkliai pakilo, atsirado daugiau pajėgių ir lygiaverčių varžovų, bet mes žemiau antros vietos niekad nenusmukome.

2014 metais pirmą kartą susikirto Eagle Team ir El Dorado keliai. Ar tuo metu jautėte, kad su šiais varžovais faktiškai kiekvieną sezoną kapositės dėl aukso?

Tie pirmi susitikimai nebuvo nei išskirtiniai, nei labai įsimintini. Aš apskritai neatsimenu, kad 2014 metais čempionate būtų kažkokios aršios kovos, „zarubos“, kad jausčiau, jog mes žaidžiame su principiniais varžovais. Principai išryškėjo 2016-2017 metais. Tiek mes, tiek ir El Dorado grįžome į MFL po metų pertraukos – ir iš karto paaiškėjo, kad esame pagrindiniai pretendetai į auksą. Tada ir prasidėjo tikrai aršios tarpusavio kovos.  

2016 metais mes pralaimėjome visas tris tarpusavio dvikovas čempionate su El Dorado, bet MFL Taurės pusfinalyje atsirevanšavome. Man iki šiol būtent šios rungtynės yra pačios įsimintiniausios. Pamenu, kad likus kelioms minutėms atsilikome 1:2, iš visų jėgų atakavome, uždirbome baudos smūgį ir Viačeslav Rodevič kosminiu smūgiu iš nepatogios pozicijos rezultatą išlygino. Po baudinių serijos mes laimėjome, finale sutriuškinome Ryto komandą ir tapome pirmosios MFL Taurės savininkais.

Vėliau buvo keli sezonai, kai Eagle Team su El Dorado dalinosi titulais, bet galiausiai atrodė, kad visgi Erelių saulė leidžiasi, o El Dorado vis labiau dominuoja.

Taip, nuo 2018 iki 2020 metų jie tris kartus iš eilės laimėjo MFL auksą, pamenu, kad vieną sezoną susirinko visas MFL taures. Vienu momentu jie tikrai buvo faktiškai nenugalimi, bet aš nepasakyčiau, kad jie visą laiką vienareikšmiai dominavo. Štai 2020 metais mes iškovojome MFL Taurę, o taip pat turėjome visus šansus atimti iš jų titulą, bet paskutinėse rungtynėse nesugebėjome įveikti Fortitudo – ir likome antri.  

Tos rungtynės man iki šiol kelia pačius nemaloniausius jausmus. Mums tereikėjo laimėti, turėjome daugybę progų, bet kamuolys tiesiog fatališkai nėjo į vartus. O dar pačioje pabaigoje A. Plešakovas galėjo išplėšti pergalę, bet iš pusmetrio nepataikė į tuščius vartus.
 
Kas padėjo atlaikyti tokį smūgį? Nebuvo minčių, kad geresnio šanso jau neturėsite?

Tuo metu buvo skaudu, bet tas sezonas parodė, kad El Dorado irgi yra pažeidžiama. Visi suprantame, kad tris metus iš eilės išsilaikyti viršūnėje yra labai sunku, anksčiau ar vėliau vis tiek bus nuosmūkis. Ir 2021 metais El Dorado smuko žemyn, o mes išlaikėme savo lygį – ir susigrąžinome ne tik čempionų titulą, bet ir visas kitas MFL taures.

2021 metai Eagle Team buvo sėkmingiausi. Ar tai reiškia, kad jie buvo ir geriausi komandos istorijoje?

Aš asmeniškai sezono gerumą matuoju ne tik titulais. Man atrodo, kad geriausias mūsų sezonas buvo 2016-ais, kai mes laimėjome MFL Taurę, dalyvavom Čempionų lygos varžybose, turėjome puikią išvyką į Rygą su Stanislovu Danisevičium. 

Aišku, 2021 metai rezultatų prasme buvo tikrai geri, bet juos pasiekėme labai sunkiai. Paskutinėse čempionato rungtynėse su Fortitudo antro kėlinio pradžioje atsilikome 1:3, jei būtume pralaimėję, būtume ir vėl likę antroje vietoje. Rungtynės buvo labai nervingos, vienu momentu jau atrodė, kad nieko gero nebus, bet pabaigoje pavyko perlaužti jų eigą – ir išplėšti pergalę.
  
Kuo būtų galima paaiškinti tokius puikius Eagle Team rezultatus? Net ir prasidėjus skirstymams į divizionus jūs nuo 2016 metų iki šiol demonstruojate pavydėtiną stabilumą, iškovojote dar du čempionų titulus, penkis kartus finišavote antroje vietoje. Kur čia paslaptis?

Pradėkime nuo to, kad 2014 m. Eagle Team sudėtis – tikrąja to žodžio prasme yra originali ir legendinė. Vėliau neišvengiamai prasidėjo pokyčiai – kažkas išvyko, emigravo, nutolo nuo futbolo, tad teko kviestis naujus žaidėjus, naujus narius. Dabar iš tos pirmojo sezono komandos likau tik aš, Vytautas Zemleckas, Pavelas Pelakauskas ir Artur Plešakov. 

Apskritai, Eagle Team istoriją galima dalinti į dvi dalis: Iki 2017-ųjų ir nuo 2017-ųjų. Pirmame etape komandos branduolį sudarė Artiomas Barinovas, Vladimiras Michailovas, Jan Šot, Sergejus Kuosa, aš, Pavelas, Vytautas, Arturas, Robertas Vrublevskis, Jaroslav Jodko, turėjome trenerį – Nikolajų Sadovskį ir vadovą – Denisą Barinovą. Tada žaidėme ne tik MFL varžybose, bet ir dalyvaudavome Lietuvos minifutbolo čempionate, o 2016 metais startavome ir Slovėnijoje vykusiose Minifutbolo Čempionų lygos varžybose.

Po 2016 m. sezono abu Barinovai išvyko į Angliją, pasitraukė ir mūsų treneris, tad galiausiai teko man perimti ir vadovo, ir trenerio funkcijas. Nuo 2017 metų Eagle Team sudėtis pradėjo keistis, stengiausi pritraukti naujus, aukščiausių tikslų su komanda siekti galinčius žaidėjus. Taip į Eagle Team gretas atėjo Marius Linkevičius, Gediminas Skrockas, Tadas Švaikevičius, Lukas Vaičiūnas ir kiti. Tad čia, tikriausiai ir yra atsakymas.

Drauge su bičiuliu Romanu Los, kuris Eagle Team komandoje nuo 2017 metų yra mano didžiausias bei nepakeičiamas pagalbininkas, mes pasirinkome kelią, kuriame daugiausiai dėmesio skiriama ne užklasinei komandos veiklai, ne kolektyvo kūrimui, o futbolui. Turėjome tikslą – kautis dėl aukščiausių vietų ir jo nuosekliai siekėme darydami kryptingą selekciją, kviesdami konkrečius žaidėjus į konkrečias pozicijas. 

Be abejo, neužtenka vien tik surinkti žaidėjus, reikia visą sezoną su jais dirbti, kalbėtis, kviesti į rungtynes, motyvuoti. Pastaruosius šešerius metus tai buvo mano pagrindinis užsiėmimas, vis mažiau laiko praleisdavau aikštelėje, vis daugiau – greta jos. Gal mums ir nepavyko stipriai paaugti, tačiau savo lygį mes išlaikėme kiekviename sezone.



2022 metais Eagle Team paleido iš rankų dvi taures – Čempionų taurę ir Supertaurę, bet išlaikė MFL Taurę. Ar labai nusivylėte tokia baigtimi?

Dėl šio sezono turiu prisiimti atsakomybę, nes nors startavome labai sėkmingai, laimėjome pirmas 9 rungtynes, bet po to pradėjome striginėti ir nesugaudėme El Dorado. Problemų kilo dėl žaidėjų traumų, užimtumo, o viskas susiveda į komplektaciją. Visgi mūsų lyderiai nejaunėja, reikia nuolat ieškoti šviežio kraujo, naujų pajėgų, papildymo. Man to padaryti šiais metais kaip ir nepavyko. Ir sezono viduryje tai labai stipriai pasijuto. 

Kita vertus, po 2021 m. turėjau nuojautą, kad kitas sezonas bus dar sunkesnis. Galvojau, kad Fortitudo žais dar geriau, kad sugrįš El Dorado, o mums apginti pozicijas bus labai sudėtinga. Panašiai ir nutiko. Aišku, gerai, kad pavyko išsilaikyti antroje vietoje, laimėti MFL Taurę, bet buvo ir labai sunkių momentų.

Tad kas toliau? Kokia Eagle Team ateitis, kokią komandą matysime po 10 metų? Ar matysime Aleksandrą Dergačiovą komandoje dar dešimtmetį?

Sunkūs klausimai. Aš asmeniškai linkėčiau, kad Eagle Team išliktų ir po 10 metų, bet tikrai negaliu garantuoti, kad dar dešimtmetį būsiu komandos vadovu. Su Eagle Team atėjau į MFL, iš pradžių žaidėjo vaidmenyje, o nuo 2017 metų – vadovo ir organizatoriaus. Bet viskam yra pabaiga. Pagaliau, visiems reikia atostogų, nesu išimtis ir aš. 

Eagle Team tapo didele mano gyvenimo dalimi, noriu klubui padėti viskuo, kuo tik galiu. Bet aš nesu Alexas Fergussonas, nesu toks geras ir talentingas specialistas. Jaučiu, kad vis sunkiau vienam atlikti visus organizacinius ir vadybinius darbus. Manau, kad reikia naujų žmonių, šviežių idėjų, požiūrio. Labai norėčiau pasidalinti su kuo nors darbais ir atsakomybėmis. Aišku, norėtųsi, kad klubas išliktų, nes per dešimtmetį Eagle Team susikūrė sau vardą, kuris žinomas ne tik Vilniuje, bet ir Lietuvoje. Bet kaip bus ateityje – tikrai labai sunku pasakyti. 


Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1El Dorado21200113627+10960
2FK Eagle Team - Setaltas21141611668+4843
3FK Dinamika21130811893+2539
4FK Fortitudo2192106165-429
5FK Alytis2183106585-2027
6FK Rytas2170146898-3021
7SFK Novovileisk21511564131-6716
8Prima Line21411651112-6113

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 21

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Dariuš Jankovskij Komanda:FK Dinamika
54 Varžybų:20
Martynas Rašinskas Komanda:El Dorado
33 Varžybų:20
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
26 Varžybų:16
Artur Juchno Komanda:El Dorado
23 Varžybų:18
Arnoldas Čepkauskas Komanda:SFK Novovileisk
18 Varžybų:19
Povilas Malinauskas Komanda:FK Dinamika
18 Varžybų:14
Arnas Levonauskas Komanda:FK Fortitudo
16 Varžybų:13
Ignas Griškonis Komanda:FK Rytas
15 Varžybų:17
Arminas Lapinskas Komanda:FK Rytas
15 Varžybų:20
Lukas Vaičiūnas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
14 Varžybų:19

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Eduardas Tučinskis Komanda:FK Rytas
2 1
Edvinas Mučinis Komanda:El Dorado
1 2
Meirūnas Olišauskas Komanda:FK Alytis
1 2
Mantas Miklaševičius Komanda:SFK Novovileisk
0 3
Dominik Bogdanovič Komanda:FK Rytas
1 1
Artur Ostrouch Komanda:SFK Novovileisk
0 2
Deividas Reimaris Komanda:El Dorado
0 2
Egidijus Grinis Komanda:Prima Line
0 2
Eimantas Skendelis Komanda:FK Rytas
0 2
Deividas Radžiūnas Komanda:Prima Line
0 2
Kovas   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mūsų partneriai: