2021-07-19

A divizionas. Lyderių pergalės ir autsaiderių vargai


Po 8 turo stebėjomės, kaip čia taip sutartinai pralaimėjo abu lyderiai, kaip laimėjo abu autsaideriai, ir kaip atstumas tarp pirmos ir paskutinės komandos ištirpo iki 8 taškų. 

9 turas buvo kardinaliai priešingas: lyderiai laimėjo, autsaideriai pralaimėjo, o atstumas tarp pirmos ir paskutinės komandos padidėjo iki 11 taškų. Būtų galima net ir apie du ketvertukus užsiminti, bet juk puikiai žinome, kad po kito turo viskas gali būti dar kitaip.

REZULTATAI.



AKIBROKŠTAS. Liepos mėnesis bylojo apie El Dorado Renesansą. Dvi pergalės iš eilės A divizione, trys laimėtos rungtynės ir iškovota taurė Lietuvos Mažojo futbolo asociacijos turnyre Birštone. Atrodė, kad daugkartiniai MFL čempionai grįžta į trasą ir yra pasirengę fenomenaliam pakilimui iš paskutinės vietos.

Tiesą sakant, 8 taškų atstumas tarp pirmos ir paskutinės diviziono komandos anaiptol neatrodė neperžengiama praraja. Jei El Dorado būtų nugalėjusi FK Dinamika kolektyvą, ji vienu ypu būtų atsidūrusi 4-oje pozicijoje. Bet nenugalėjo. Jei tiksliau – pralaimėjo 2:3. Ir liko 8-oje vietoje. O į 4-ą pasilypėjo Dinamika.

Net ir be rezultatyviausio savo žaidėjo Justino Baltrimavičiaus, net ir su vienu vieninteliu rezerviniu futbolininku, Dinamika atlaikė El Dorado spaudimą, kelis kartus nubaudė čempionus už pasyvumą ginantis nuo standartinių padėčių, o pergalingą įvartį įmušė kontratakuodama. Išsimetimas varžovų aikštės pusėje, prarastas kamuolys, du tikslūs perdavimai ir individualus Dinamika puolėjo Dariaus Jankovskio meistriškumas lėmė, kad čempionams taip sėkmingai prasidėjęs liepos mėnuo ėmė ir apkarto.
 

Kodėl? „Pamiršome kaip gintis reikia, tokia būtų pagrindinė priežastis. Stipriai bėgome į priekį“, – lakoniškas buvo El Dorado kapitonas Martynas Rašinskas. Ir Birštonas čia visai ne prie ko. „Birštonas kaip tik jėgų davė, motyvacijos, reikėjo tokį turnyrą komandai psichologiškai laimėt“, – tikino Martynas.

Psichologiškai būtų labai naudinga laimėti ir prieš Dinamiką. Nes po pralaimėjimo paskutinę ir pirmą vietas divizione skiria jau 11 taškų. Ir net į 4 vietą po vienos pergalės įšokti nepavyks.

TENDENCIJA. Nors Dinamika ekipos pergalę prieš čempionus norisi vadinti staigmena, bet kadangi tai jau antras laimėjimas šį sezoną, galima sutikti, kad gal ir nieko stebėtino tame nėra. Juo labiau, kad Dinamika vėl žaidė su klasikiniu vartininku, o paskutinėse trijose rungtynėse šias pareigas ėjęs Sergejus Viliavinas vėl sugrįžo į pagrindinio gynėjo poziciją. Ir 2 praleisti (kai per paskutinius tris turus vidurkis buvo 5,3) įvarčiai akivaizdžiai byloja, kad sprendimo būta teisingo.

„Sąlygos buvo sunkios, turėjome tik vieną keitimą, varžovai antroje mačo dalyje mus  buvo uždarę gynyboje, bet mes atsilaikėme. Iškovojome antrą pergalę iš eilės prieš čempionus, sužaidėme labai drausmingai, visi patenkinti ir einame pratęsti vakarą“, – po laimėtų rungtynių kalbėjo Sergejus Viliavinas.

Nors pergalę nukalė visi aikštėje buvę žaidėjai, bet atskiro Sergejaus paminėjimo nusipelnė Dinamika vartininkas Dainius Riškus. „Žiauriai gerai šiandien sužaidė mūsų vartininkas Dainius, kuris stovėjo ir sezono pradžioje. Jis tam tikruose epizoduose mus gelbėjo, buvo ramus, gerai žaidė kojomis ir rankomis. Neturėjome jo paskutinėse trijose rungtynėse, o dabar ir vėl galėjome pažaisti su klasikiniu vartininku. Bet ir šiaip, kiekvienas kuris buvo aikštėje, sužaidė geras rungtynes, niekas neiškrito, vaizdo negadino. Būtent dėl to mes ir laimėjome. Nebuvo Justino Baltrimavičius, bet puikias rungtynes sužaidė Darius Jankovskij, įmušęs lemiamą ir žiauriai gražų įvartį“, – LIVE transliacijos metu kalbėjo S. Viliavinas.


SKERDYKLA Nr.7. Kaip sako liaudies išmintis – nuvaryti nuo kanopų arkliai nušaunami. Panašiai nutiko su FK Rytas komanda. 8 ture puikios rungtynės, optimalus susirinkimas, pergalė prieš Eagle Team ir bendras visuotinis pakilimas. 9 ture – minimalus susirinkimas, be vartininko, be kelių pagrindinių žaidėjų, su komandos vadovu Olegu vienintelio rezervinio žaidėjo vaidmenyje. Ir 2:7 pralaimėjimas FC IndEx ekipai. 

Pastaroji, tiesa, irgi nežibėjo susirinkimu, su komandos vadovu Olegu turėjo tik du rezervinius, tačiau bendrai paėmus visose grandyse buvo išlaikytas tinkamas balansas. Ir tai neabejotinai atsispindėjo galutiniame rezultate.

Beje, šios rungtynės nebuvo tokios jau vienakryptės kaip sufleruoja rezultatas. Taip, IndEx jau 6 minutę pirmavo 3:0, bet Albertas Šaveiko 11 ir 17 min. atgaivino Ryto viltis pakovoti dėl taškų. Po pirmų 25 minučių Rytas atsiliko 2:3, tačiau antroje mačo dalyje įvarčius štampavo tik IndEx futbolininkai. O po kiekvieno praleisto įvarčio Rytas vis labiau kriko, žaidime atsirado vis daugiau chaoso elementų, ir vis daugiau energijos buvo nukreipta į tarpusavio santykių aiškinimąsi, o ne į žaidimą.

Tuo metu IndEx tinkamai pasinaudojo varžovų pakrikimu, pasigerino įvarčių santykį, sutvirtino savo pozicijas 3-ioje turnyrinės lentelės pozicijoje. Nuo antros vietos IndEx ekipą skiria tik taškas, o nuo pirmos – 4. O jau po 10 turo tas atsilikimas gali būti dar mažesnis. Aišku, gali ir nebūti.

SKERDYKLA Nr.12. Jei IndEx pergalė 7:2 prieš Ryto ekipą atrodo iškritusi iš bendro MFL ir komandų pajėgumo konteksto, tai Fortitudo laimėjimas 12:2 prieš Maracana – keleriopai labai stebinantis. Visgi, kokiais tai gūdžiais 2019-ais Maracana buvo laimėjusi 8:2. Bet pernai Vilniaus futbolo mokyklos brazilai abu mačus laimėjo minimaliu pranašumu, o šį sezoną jau Fortitudo šventė pergalę, bet irgi kukliai, tik 2:0. Ir čia staiga – bac 12:2.

Iki 9 turo divizione pergalę didžiausia persvara buvo iškovojusi GREEN TOWN – FK Eagle Team ekipa. 2 ture Ereliai 8:2 įveikė Rytą. Antras rezultatas buvo užfiksuotas 9 ture, kai IndEx penkių įvarčių persvara nugalėjo tą patį Rytą. Bet kad kas nors ką nors triuškintų dviženkliu pranašumu – to A divizionas šiais metais nematė.

Ir ta pati Maracana 12 įvarčių savo tinkle MFL pirmenybėse dar nebuvo mačiusi. Bet visada būna pirmas kartas. Nors Maracana, bent jau skaičiumi, neblogai susirinko, turėjo 4 keitimus ir netgi pirma įmušė įvartį, tačiau rungtynės buvo iš serijos – „neįmuši tu, įmuša tau“. Nes Maracana irgi turėjo progų, irgi daužė Fortitudo vartus iš įvairiausių pozicijų, bet jei Fortitudo žaidėjų spirtas kamuolys rasdavo kelią į vartų tinką, tai Maracana žaidėjams beliko tik skėsčioti rankomis ir purtyti galvas. 


Po rungtynių Fortitudo ekipos atstovas Gabrielius Butkevičius sutiko, kad tokio rezultato niekas nei tikėjosi, nei nei nuspėjo. „Net nežinau kaip tai paaiškinti. Turbūt mums ir sekėsi, nes pas mus įmušė net ir tie, kurie šiaip niekada neįmuša, net ir aš pasižymėjau. Iš tiesų, Maracana pirma įmušė įvartį, bet netrukus pamatėme, kad varžovai nepanašūs į save: išsekę, pavargę, sunkiai judėjo, leido mums žaisti. Apskritai, jų aikštės pusėje buvo labai daug laisvų erdvių, mes tuos pasus kaišiojome kaip norėjome, mušėme ne tik iš toli, bet ir vos ne į tuščius vartus ridenome. Nežinau, ko jiems trūko. Gal oro sąlygos turėjo įtakos? Kita vertus, Maracana ekipai dar ir nesisekė. Kad jie tikrai buvo verti pralaimėjimo, tai faktas, bet gal ne tokiu rezultatu“, – samprotavo Gabrielius.


Sunku pasakyti, kokio pralaimėjimo nusipelnė Maracana. Liepos mėnesį per dvejas žaistas rungtynes ji praleido 15 įvarčių, tad buvo akivaizdu, kad gynyboje reikalai ne patys geriausi. Nepadėjo ir po kelių praleistų turų į stačiakampį sugrįžęs vartininkas Gražvydas Bučys. O ir ką čia labai padėsi, kad sulig kiekvienu praleistu įvarčiu Maracana žaidėjų galvos linko žemyn, jėgų užtekdavo tik bėgimui į priekį, bet grįžimui į gynybą – jau nebelabai.

Tuo metu Fortitudo nestabdė ir vis labiau stovinčius varžovus baudė vienu įvarčiu po kito. Tikėtina, kad būtų užsimoję ir ant komandinio rezultatyvumo A divizione rekordo, jei nebūtų reikėję paskutines 5 minutes žaisti mažumoje. Tad rekordu liko 2019 metais Spartako komandai įmušti 13 įvarčių. 

O Maracana ekipai antirekordo išvengti nepavyko. Esminis klausimas – kaip komanda atlaikys šį išbandymą. Nes nuo paskutinės vietos ją skiria tik 2 taškai. O nuo pirmos – 9.

MŪŠIS. Laimėjo Fortitudo, laimėjo ir GREEN TOWN – FK Eagle Team. Tiesa, ne taip stipriai ir rezultatyviai, bet vis tiek 5 įmušti ir 2 praleisti yra pergalė. O už pergales duodami 3 taškai. 

Tiek Eagle Team, tiek ir SKK Oniksas-TEC susirinkimu į Fanų ketvirtį nežibėjo. Per abi komandas susirinko 17 žaidžiančių, bet rungtynes baigė 16. Galimai tai ir buvo esminis pergalės ar pralaimėjimo skirtumas, nes įpusėjus kėliniui Oniksas-TEC liko be keitimų, o Ereliai – su dviem rezerviniais futbolininkais. 

Ir nors pirmą kėlinį Oniksas-TEC atsilaikė, o po 25 minučių net ir pirmavo 2:1, bet antrame kėlinyje išryškėjo Erelių persvara. Nuo 28 iki 33 minutės Eagle Team tandemas Gediminas Skrockas ir Tadas Švaikevičius sukalė tris įvarčius, o likusi rungtynių dalis jau buvo panašesnė į formalumą.

Bent jau taip verčia manyti Eagle Team rungtynių aprašymas: „Saulė ir kaitra visiem vienoda, tad akcentavome tikslumą puolime, nes nei mes nei varžovas nemėgstame aršiai gintis. Blaiviai mąstant laimėjome vien dėl to jog priekyje užbaigėme atakas sužaisdami ne greitai, o tiksliau nei varžovas. Tai leido ramiau palaikyti kamuolį, o bėgioti prie +30 bandant jį atimti yra vargo vakarienė. Kol buvo daugiau jėgu varžovas laiminėjo, bet mes nepanikavome. Žinojome ko siekiame ir kaip tą perkelti į aikštelę. 5min atkarpa per kurią įmušėme 3 įvarčius priešininkus palaužė, o jėgų presinguoti mus jau nebuvo. Įsirašėme labai svarbius tris taškus ir nesižvalgydami į ElDorado, Fortitudo ir Dinamiką darom savo darbą toliau. Ačiū Oniksui už batalijas, linkime atimti taškų iš kitų“.

Savo požiūrio tašką į rungtynes išdėstė ir Oniksas-TEC. Idant būtų įdomiau, rungtynių aprašymą jie įvilko į Žalgirio mūši rūbą. Ir gavosi visai neprastas istorinis rašinėlis.

„Nesame tikri kokie orai tvyrojo prieš 611 metų Žalgirio mūšio laukuose, bet jei tokie , kaip vakar Fanų stadione, tikrai nepavydime, kas tądien turėjo „malonumo“ būti dar su šarvais.  Vakar nei juodai-balti Eagle Team ( Kryžiuočiai), nei raudonai-baltai-juodas Oniksas (Lietuvos ir Lenkijos kariuomenė) rinkosi į mūšį gan vangiai. Bet kaip prieš šimtmečius kunigaikštis Vytautas, taip ir vakar Justas atvyko iš toli padėti kovoje su Eagle Team Ordinu. Mūšio pradžia buvo daug žadanti. Per pirmąsias 10 minučių turėjome 4 puikias progas pasiusti erelius į nokdauną, bet tikslą pasiekė tik vienas smūgis ir ji atliko kaip tik Justas. Per likusį pirmojo kėlinio laiką apsikeitėme rezultatyviosiomis atakomis (2:1) ir jau atrodė, kad šis vakaras gali būti pergalingas. Tuo labiau, Justas,  it Vytautas kadaise kelio pabaigoje padarė apgaulingą atsitraukimo manevrą iš mūšio lauko, kad varžovai pagalvotų, kad jau pasiduodame. Deja Justo atsitraukimas nebuvo apgaulingas 🙁 – blauzda neleido jam tęsti mūšio. Juodai-balti pajuto, kad turime vienu galingu ginklu mažiau ir pradėjo mus supti iš abejų flangų. Gausiai susirinkę žiūrovai vakar neišvydo bendros raudonai-baltai-juodos Onikso ir TEC pergalės. Žalgirio mūšio inscenizacija kiek nepavyko, bet bandysime ją dar kartą pakartoti rudeniop“.


LINKĖJIMAI. Futbolas futbolu, o linkėjimai – labai gražus ir nepelnytai kiek primirštas žanras. Tad ačiū Eagle Team, kad ne tik patys savimi pasidžiaugė, bet ir kitus prisiminė. „O mes savo ruožtu ir toliau linkime El Dorado atiminėti taškus ir net po tris iš visų, o kai susitiksime tarpusavyje tikimės tašką atiduosite. O gal ir visus tris. Linkime Maracanai vėl atrasti savo jėgą kuri anksčiau baugino absoliučiai visus. Ir linkime Fortitudo pagaliau pailsėti ir išvažiuoti paatostogauti kaip tai padarėme mes praeitame ture su Rytu.

Gero savaitgalio!“.

Nežinom kaip ten kas sureaguos į linkėjimus, o Fortitudo juos priėmė labai rimtai – ir išvažiavo pailsėti bei paatostogauti. Komandiškai!


STATISTIKA. 37 įvarčiai per 4 rungtynes, arba 9,25 per rungtynes vidutiniškai. Iki absoliutaus sezono rekordo pritrūko tik 2 įvarčių. 

Rezultatyviausia turo komanda tapo sezono rezultatyvumo rekordą pagerinusi FK Fortitudo. 12 įvarčių – pirmas diviziono dviženklis šį sezoną. Su 7 įvarčiais turą baigė FC IndEx, su 5 – GREEN TOWN – FK Eagle Team. 3 įvarčius pelnė FK Dinamika, po 2 – El Dorado, FK Rytas, SKK Oniksas-TEC ir Maracana.

Būtent Maracana praėjusį ketvirtadienį apturėjo juodžiausią dieną gynyboje. 12 praleistų – absoliučiai prasčiausias komandos gynybinis pasirodymas MFL čempionatuose. EVER. Taip, pernai buvo ištraukti 10 nuo FK Rytas, šį sezoną – 9 nuo Eagle Team. Bet taip kad 12 – nebuvo niekada.

Kiti skaičiai nestebina. 7 prasileido Rytas, 5 – Oniksas-TEC. 3 – El Dorado, po 2 – visi likę (ta prasme, Dinamika, Eagle Team, Fortitudo ir IndEx).  

SNAIPERIAI. Nors komandinis rezultatyvumas buvo gan didelis, tačiau individualioje statistikoje įvarčiai pasiskirstė gan tolygiai. Po 3 goliukus sumušė 4 futbolininkai: Arnas Levonauskas ir Tomas Kaziukevičius iš Fortitudo, Eduard Grudinskij ir IndEx ir Tadas Švaikevičius iš Eagle Team. Po 2 įvarčius pelnė Albert Šaveiko (FK Rytas) ir Matas Venslauskas (Fortitudo).

Diviziono snaiperių lenktynėse į priekį išsiveržė Maracana ekipos kapitonas Artūras Jeršovas. Jo sąskaitoje nūnai 15 tikslių pataikymų. 14 turi turą praleidęs Justinas Baltrimavičius (Dinamika), 13 – T. Švaikevičius. Po 11 kartų atsižymėjo A. Levonauskas ir Gediminas Skrockas (Eagle Team).

DRAUSMĖ. Per visas keturias rungtynes užderėjo tik 1 kortelė. Bet raudona. Tiesioginė. Ją ir vėl parodė Artiomas Gutovskis, bet šį kartą nei jos autorius Matas Venslauskas, nei Fortitudo komanda priekaištų arbitrui neturėjo. Pirmaujant 12:2 pavojingas užėjimas tiesia koja buvo visiškai nereikalingas – ir tai visi puikiai suprato. „Labai apmaudus epizodas, nes rezultatas jau buvo aiškus. Tikrai to galėjo ir nebūti, nes ir mūsų žaidėjas raudoną gavo, ir varžovą traumavom“, – konstatavo Fortitudo ekipos atstovas Gabrielius Butkevičius.

Galima tik pasiguosti, kad Maracana ekipos žaidėjas Darius Tamašauskas savo kojomis paliko aikštę, tad galimai rimtesnių sužeidimų pavyko išvengti. Kita vertus, tokia čia ir paguoda.

PROGNOZĖS. Arčiausiai tikslo su pirmuoju 100-cenčiu pataikymu Apžvalgininkas  buvo SKK Oniksas-TEC – GREEN TOWN – FK Eagle Team rungtynėse. Jas Ereliai laimėjo 5:2, o prognozė buvo – jų pergalė 5:3. Pritrūko tik vieno Oniksas-TEC komandos pataikymo. Bet pritrūko, o tai reiškia, kad gautas tik 1 taškas. Dar 1 taškas paimtas teisingai nuspėjus Fortitudo – Maracana mačo baigtį. Tiesa, spėjimas buvo 2:1. O gavosi – 12:2.

Kitose rungtynėse FK Dinamika ir FC IndEx paneigė prognozes iškovodamos pergales. Tad turo balansas – 2:2.

O sezono rezultatas po 9 turų – 25:11 pirmauja Komandos.

TURO RINKTINĖ.

Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1FC Žalia Raudona110062+43
2FK Fortitudo110064+23
3FK Dinamika110042+23
4FM Vilniaus Vytis00000000
5El Dorado00000000
6FK Eagle Team - Setaltas00000000
7FK Alytis00000000
8FK Grija100146-20
9VU MIF100124-20
10VRFM100126-40

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 1

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Matas Radžiukynas Komanda:FC Žalia Raudona
3 Varžybų:1
Ernest Plavskij Komanda:FK Grija
2 Varžybų:1
Ernestas Pilypas Komanda:FK Fortitudo
2 Varžybų:1
Daniel Gunevič Komanda:FK Dinamika
2 Varžybų:1
Kostas Strielkūnas Komanda:FC Žalia Raudona
2 Varžybų:1
Edvardas Nuobara Komanda:FK Dinamika
2 Varžybų:1
Daniel Šaputko Komanda:VU MIF
1 Varžybų:1
Benas Lučiūnas Komanda:FK Fortitudo
1 Varžybų:1
Svajūnas Čyžas Komanda:FK Grija
1 Varžybų:1
Rolandas Leliukas Komanda:FK Fortitudo
1 Varžybų:1

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Marius Škadauskas Komanda:FC Žalia Raudona
0 1
Balandis   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Mūsų partneriai: