2022-12-16

MFL Legendos-7: El Dorado

Pasibaigė jubiliejinis – 10-asis Mini futbolo lygos sezonas, o kol laukiame 11-ojo – kviečiame susipažinti su ryškiausiomis MFL dešimtmečio legendomis. Septintoje Legendų serijos dalyje – Auksinė MFL komanda FK El Dorado.

Per MFL dešimtmetį čempionų taurę į viršų kėlė tik keturios komandos. Dažniausiai – net 5 kartus šią malonią procedūrą atliko būtent El Dorado futbolininkai. 2014 metais MFL čempionate debiutavę eldoradininkai aukso medaliais spindėjo 2016, 2018, 2019, 2020 ir 2022 metais. Be abejo, MFL čempionų taurė – ne vienintelis El Dorado iškovotas trofėjus. Jų rankose pabuvojo ir MFL Taurė, ir Supertaurė, ir įvairių smulkesnių MFL turnyrų nugalėtojų taurės. 

Apie Auksinę MFL komandą kalbėjomės su jos nepamainomu kapitonu ir vadovu Martynu Rašinsku.

– Martynai, kaip susikūrė El Dorado?

– Mintis įkurti komandą atsirado po nesėkmingai pasibaigusio 2013 metų MFL sezono. Tuo metu aš, Povilas Junevičius, Darius Pupliauskas, Marius Budvytis, Igoris Podužailo ir dar keli būsimi El Dorado nariai žaidėme MSC komandoje. MFL čempionate užėmėme trečią vietą, o prieš tai MFL Žiemos taurės turnyre iškopėme į finalą, bet lemiamose rungtynėse nusileidome Storebrand FK komandai. 

MSC komandoje tuo metu buvo daug žmonių, gan skirtingo lygio, buvo ir stipresnių, ir, švelniai tariant, silpnesnių žaidėjų. Aš galvojau, kad jei norime siekti aukščiausio rezultato, turime daugiau laiko aikštėje skirti stipriausiems žaidėjams. Tad natūraliai ir gavosi sprendimas, kad stipresni MSC žaidėjai atsiskyrė ir įkūrė savo komandą.

– El Dorado – verčiant iš ispanų kalbos reiškia auksą. Dabar visi žino, kad El Dorado yra daugkartiniai MFL čempionai, labiausiai auksu žibanti komanda MFL istorijoje, bet nejaugi buvote tokie tikri savo ateities perspektyvomis, kad nusprendėte pasivadinti auksinia komanda? 

– Šį pavadinimą sugalvojo Povilas Junevičius – arba Pippo. Jis buvo vienas iš komandos įkūrėjų ir užkūrėjų. Pamenu, kad prieš 2013 m. Kūčias jis man atsiuntė bent šešis komandos pavadinimus su paaiškinimais. Tarp jų buvo ir El Dorado – „komanda ieškanti aukso“. Variantų buvo ir daugiau, gan viliojančiai skambėjo Kanapinis, bet galiausiai pasirinkome El Dorado. Šį sprendimą su Povilu aplaistėme šampanu „Muzikos rūsyje“ – ir taip prasidėjo komandos istorija.

– Tai toks ir buvo planas? Ta prasme, steigdami komandą jūs žinojote, kad aukso medaliais taps kasdienybe?

– Jei jau ėmėmės, tai tikrai norėjome būti geriausiais. Tiesa, patys pirmieji žingsniai anaiptol nebuvo auksiniai. 2013-2014 m. MFL Žiemos turnyro finale po baudinių pralaimėjome Perkūno komandai, dar buvo sezono atidarymo turnyras, kuriame irgi nieko nelaimėjome. O 2014 m. MFL čempionate pirmą vietą užleidome Eagle Team ekipai. Turbūt tuo metu dar neturėjome to nugalėtojų mentaliteto, charakterio. Pamenu, kad į Žiemos turnyro finalą atėjome realiai tik pasiimti pergalės ir aukso, su pilnais krepšiais šampano ir viso kito. Aukso negavome, bet tikrai žinau, kad bent pusantros paros po to laistėme sidabrą, nes tiesiog privalėjome viską išgerti.  

Tad tikrai ne viskas iš karto suspindo auksu. Mes ilgai jo siekėme ir tik 2015 metais laimėję MFL Žiemos turnyrą pirmą kartą pajutome jo skonį. Kita vertus, reikia pasakyti, kad iš pradžių El Dorado gretose žaidė paprasti futbolo mėgėjai, be rimtų futbolo pagrindų, be kažkokių mokyklų. Tuo metu Eagle Team mums atrodė kaip tikri futbolo profesionalai. Kai dar tik žengėme pirmuosius žingsnius, mūsų gretose buvo žinomas futbolo specialistas Jurijus Tarakanovas, toks savotiškas žaidžiantysis treneris. Tai jis apie kiekvieną Eagle Team žaidėją galėjo pasakoti ilgiausias istorijas. 

O pas mus buvo daug plungiškių – M. Budvytis, M. Normontas, A. Rubininas, T. Paplauskas, D. Pupliauskas, aš. Be abejo, buvo ir kitų miestų atstovų, kad ir Nikita Juščenko, bet komandoje visada buvo stiprus žemaitiškas branduolys. Tik vėliau prisijungė tokie iškilūs Vilniaus miesto futbolo atstovai kaip Artūr Juchno, Edvardas Mučinis, Deividas Reimaris ir kt.

– Ar pameni pirmąsias El Dorado rungtynes MFL čempionate?

– Nelabai.

– 2014 m. balandžio 24 d. 4:7 pralaimėjote Amstaff ekipai.

– Dabar pamenu. Žaidėme tolimiausiame Fanų stadiono ketvirtyje, kur žmonės nuolat skundžiasi apšvietimu. Tada Kęsto Bagono sūnus Tutis prišaudė mums įvarčių. Pamatėme, kad čia bus reikalų čempionate. Ir buvo. Tie metai mums buvo sidabriniai, tad ir čempionate galiausiai likome antri. 

– Bet po sidabrinių 2014-ųjų galiausiai atėjo ir auksiniai metai. 2016-ais sugrįžusi į MFL El Dorado nusiraškė savo pirmąjį čempionų titulą. Ar galėtum išskirti kokias nors to auksinio sezono rungtynes?

– Sunkiai. Pergalių buvo daug – ir mes visomis jomis nuoširdžiai džiaugdavomės. Mūsų komandos neatsiejama tradicija – privalomas pasisėdėjimas po kiekvienų rungtynių, ne tik po pergalių. Be abejo, po pergalių būdavo smagiau, po pralaimėjimų – skaudėdavo. Bet vis tiek mėgavomės kiekviena galimybe susitikti, pažaisti, pasėdėti.



– Kokias rungtynes MFL čempionatuose galėtum pavadinti įsimintiniausiomis per El Dorado istoriją?

– Gal būtų galima išskirti 2020 metų sezono finišą. Pamenu, kad pradėjome sezoną labai gerai, bet antrame rate smigome į duobę, panašiai, kaip Eagle Team šiais metais. Traumos praretino, sunkiai rinkomės, priešpaskutiniame ture su Fortitudo pralaimėjome 0:3 žaisdami vos su vienu keitimu, o dar ir Tomas Birškys susižeidė. Vienu metu buvo tikrai labai sunku, atsirado net kažkokie pykčiai, nesutarimai. Bet paskutinėse rungtynėse susirinkome, pasiėmėme savo pergalę – ir tada susirinkę ant kalniuko labai stipriai palaikėme Fortitudo. Tad galima sakyti, kad įsimintiniausiomis tapo rungtynės, kuriose mes nežaidėme, bet po kurių tapome MFL čempionais. 



Taip pat labai įsiminė net ne rungtynės, o vienas MFL turnyras, regis, 2015 metais. Jei neklystu, jis buvo skirtas UEFA Čempionų lygai, o jo nugalėtojas galėjo pasitreniruoti su Vilniaus „Žalgiriu“. Puikiai pamenu, kad treniruotę vedė Valdas Dambrauskas, pažaidėme tikrą futbolą su žalgiriečiais, buvo ir baudinių serija, veiksmas vyko Vingio parko regbio stadione, mums tai buvo labai gera patirtis ir neįkainojamos emocijos.
 
– El Dorado istorijoje pergalių buvo labai daug, pralaimėjimų – gerokai mažiau. Bet ar yra koks vienas skaudžiausias?

– MFL rengtuose turnyruose esame nusvilę ir ne kartą. Bet jei kalbama apie didžiuosius turnyrus, tai atmintyje iš karto iškyla 2016 m. MFL Taurės turnyro pusfinalis. Man regis, Aleksandras Dergačiovas irgi apie tai kalbėjo, tik jam buvo smagiau. Mes pirmavome 2:0, Eagle Team išlygino 2:2, o baudinių serijoje M. Rašinskas vienintelis nerealizavo savo bandymo – ir į finalą pateko Eagle Team. Skaudžiausia buvo, kad ši taurė galėjo būti pirmuoju ir rimčiausiu mūsų MFL trofėjumi, bet ją ir vėl pasiėmė Eagle Team.

– Visgi vėliau buvo keli sezonai, kai viską pasiimdavo El Dorado. 

– Aš pamenu tik vieną tokį sezoną, kai laimėjome viską – 2019-uosius. Pradėjome sezonąTada buvo labai stiprus ir motyvuotas žaidėjų branduolys, kurie rinkdavosi į kiekvienas rungtynes, nepaisydami nei traumų, nei kažkokių reikalų. Be to, manau, kad tuo metu buvome pasiekę savo geriausią fizinę formą, brandą. Tiesą sakant, El Dorado žaidimas visada buvo paremtas fizinėmis savybėmis – ištverme, kovingumu, mes labai mėgdavome spausti komandas, lipti. 



O 2019 metais varžybų kalendorius buvo labai intensyvus, nes žaidėme ne tik MFL, bet ir Lietuvos mažojo futbolo čempionate, be to, savaitgaliais pasitaikydavo ir šiaip kokie nors turnyrai, dar turėdavome specialias jėgų atstatymo stovyklas. Ir tos pergalės ėjo viena po kitos, ne tik dėl mūsų žaidimo, bet ir dėl geros emocijos, vidinės nuotaikos. 

– Nuo 2016 metų MFL čempionų titulu El Dorado keičiasi tik su Eagle Team. Komandų tarpusavio akistatos vadinamos MFL „El Klasika“. Ar galima užtikrintai pasakyti, kad būtent Eagle Team yra patys ryškiausi El Dorado priešininkai?

– Vienareikšmiškai. Per MFL istoriją su Eagle Team turėjome daugybę ypatingai karštų rungtynių, kai atrodydavo, kad ir trys teisėjai jose nepamaišytų. Tai buvo laikai, kai futbolo aikštėje darbuodavosi dalgiai, kirviai, kombainai, o ne futbolininkai. Kai mes pradėjome žaisti MFL čempionate Eagle Team turėjo pačius geriausius futbolininkus, kalba buvo ne apie pergales, o kaip jiems įvartį įmušti. Vėliau situacija keitėsi, atėjo nauji žmonės, su metais atsirado daugiau abipusės pagarbos, bet tas pergalės skonis prieš Eagle Team išsaugojo savo saldų skonį.

– 2018-2020 metais El Dorado dominavo MFL padangėje, laimėjote tris čempionų taures, dvi Supertaures ir MFL Taurę. O 2021-ais viską pralaimėjote. Ar jau dabar aišku, kas tada nutiko komandai?

– Kaip jau sakiau, mūsų jėga buvo stabilus žaidėjų branduolys. Tačiau galiausiai supratome, kad atėjo laikas atsinaujinti, ieškoti pastiprinimo, nes senbuvių gretos retėjo, o jėgos – seko. 2021 metus pasitikome tikrai stiprokai atsinaujinę, prisiėmėm nemažai naujokų, tačiau sezonas buvo labai nesėkmingas. Be abejo, galima kalbėti apie traumas, bet tiesiog trūko to komandinio žaidimo, kolektyvo jausmo.

– Bet 2022-ais El Dorado sugrįžo su trenksmu?

– Taip, tikrai smagu, kad pavyko išlipti iš pirmame rate turėtos duobelės ir galingai finišuoti. 14 pergalių iš eilės – puikus pasiekimas. Labai pasiteisino abu naujokai – Arnoldas Kunigėlis ir Justinas Baltrimavičius, labai laiku sugrįžo ir A. Juchno. Vėl turėjome komandą, kolektyvas susicementavo, vėl buvo ilgi ir turiningi pasisėdėjimai po rungtynių, o tai ir yra svarbiausia.

– Kaip manai, kokia bus El Dorado po 10 metų? Ar vis dar kapositės dėl MFL aukso?

– Nebent senjorų čempionate. Kita vertus, o kodėl ne? Aš savęs po dešimtmečio MFL'e tikrai nematau, bet mūsų jaunimas dar galėtų ir turėtų žaisti. To jiems ir palinkėsiu. Būtų labai smagu, jei jie po 10 metų žaistų El Dorado komandoje su jos įkūrėjų vaikais. Beje, turime tikrai daug berniukų, tad tikimybė anksčiau ar vėliau išvysti juos su El Dorado apranga yra labai didelė. O mes, senbuviai ir įkūrėjai, galėsime pirtį pakūrenti, būgnus pamušti, nuo kalnelio palaikyti.

– Taigi, galima suprasti, kad El Dorado nepražus?

– Kol kas turiu ir noro, ir jėgų, ir laiko padėti komandai ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų. Paskutiniame MFL sezono uždaryme komandos draugai maloniai sutiko, kad ir toliau atlikčiau vadovo pareigas. Man tai ne kančia, o malonumas, tad aš ir toliau mėgausiuos šia galimybe. Paskutinis sezonas buvo labai malonus, pavyko suvaldyti visus komandos velnius, sudėlioti turiningos užklasinės veiklos grafiką, tikiuosi, kad ir kitais metais viskas bus gerai. Jei išlaikysime pernykštę sudėtį, laikysimės susitarimų, nesipyksime aikštėje, žaisime iš visų jėgų, o po rungtynių – taip pat atsakingai švęsime, tai turėtume dar paimti vieną kitą trofėjuką.

Turnyrinė lentelė

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
VKomandaRPerLygPra+-+/-T
1El Dorado21200113627+10960
2FK Eagle Team - Setaltas21141611668+4843
3FK Dinamika21130811893+2539
4FK Fortitudo2192106165-429
5FK Alytis2183106585-2027
6FK Rytas2170146898-3021
7SFK Novovileisk21511564131-6716
8Prima Line21411651112-6113

Varžybų rezultatai ir tvarkaraščiai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
Turas 21

Rezultatyviausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Dariuš Jankovskij Komanda:FK Dinamika
54 Varžybų:20
Martynas Rašinskas Komanda:El Dorado
33 Varžybų:20
Gediminas Skrockas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
26 Varžybų:16
Artur Juchno Komanda:El Dorado
23 Varžybų:18
Arnoldas Čepkauskas Komanda:SFK Novovileisk
18 Varžybų:19
Povilas Malinauskas Komanda:FK Dinamika
18 Varžybų:14
Arnas Levonauskas Komanda:FK Fortitudo
16 Varžybų:13
Arminas Lapinskas Komanda:FK Rytas
15 Varžybų:20
Ignas Griškonis Komanda:FK Rytas
15 Varžybų:17
Lukas Vaičiūnas Komanda:FK Eagle Team - Setaltas
14 Varžybų:19

Nedrausmingiausi žaidėjai

Turnyras: MFL
Sezonas
Divizionas:
FotoInformacija
Eduardas Tučinskis Komanda:FK Rytas
2 1
Meirūnas Olišauskas Komanda:FK Alytis
1 2
Edvinas Mučinis Komanda:El Dorado
1 2
Mantas Miklaševičius Komanda:SFK Novovileisk
0 3
Dominik Bogdanovič Komanda:FK Rytas
1 1
Egidijus Grinis Komanda:Prima Line
0 2
Eimantas Skendelis Komanda:FK Rytas
0 2
Deividas Radžiūnas Komanda:Prima Line
0 2
Andrius Viktoravičius Komanda:FK Fortitudo
0 2
Artur Ostrouch Komanda:SFK Novovileisk
0 2
Kovas   2024
PrAnTrKtPnŠtSk
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mūsų partneriai: